wc tartály javítás,
csere, szerelés

Kovács Dávid

06/20-502-3711

WC tartály vagy öblítő szelep?

Hazánkban a toalett, azaz WC kevés régi építésű lakásban alkot különálló helyiséget, egyrészt azért mert az ingatlan alapterülete kicsi vagy, mert a helyiség kialakításával járó költségek túl magasak.

A falba szerelhető WC tartályok előnye, hogy alig vagy egyáltalán nem foglalnak helyet viszont a beszerelésük bontással jár, míg a költségvonzata is igen magas.

Az előbb említett típuson kívül még létezik falon kívüli WC tartály illetve monoblokkos tartály is.
Ha részletesebb információra van szüksége a különböző WC tartály típusokkal kapcsolatban, akkor arról a Vécécsésze típusai cikkünkben olvashat részletesen.

Régebbi típusú tartályoknál az öblítésre jellemző, hogy a tartály teljes tartalmát kiürítik, ami számszerűsítve 8-12 literes vízfogyasztást eredményez öblítésenként.

Az újabb tartályok már kétfázisú öblítéssel rendelkeznek, ún. víztakarékos tartályként is hívják ezeket, de ebben az esetben is érzékelhető a vízfogyasztás, ami körülbelül 3-8 literre tehető.

Normális méretű háztartásban átlagos öblítési gyakoriság esetén elmondható, hogy a vízfogyasztás 30-35%-át teszi ki az öblítés.
Fontos megjegyezni, hogy ezek az értékek normális működés mellett értendőek, azonban a WC tartályok többségénél előfordulhat az öblítő gomb beragadása vagy vízkő hatására az öblítő szelep meghibásodása, ami minden esetben folyamatos, szemmel alig észrevehető vízfolyást eredményez.

Szerencsére a WC öblítést nem csak WC tartállyal lehet biztosítani, hanem úgynevezett öblítő szelep is alkalmas a WC tartalmának öblítéséhez.
Öblítő szelepekből is több fajta létezik, a hagyományos változat esetén manuálisan szabályozható az öblítésre szánt víznek a mennyisége a kar elfordításával.

Schell szelepes öblítés esetén egy előre meghatározott vízmennyiséggel öblítünk, ugyanis a gomb megnyomása után az magától záródik kis idő elteltével.
Ezeket a hagyományos öblítő szelepeket 1 és 6 bár közti nyomásra tervezték, ezért ahol alacsony a víznyomás (panellakások) ott nem alkalmazható megfelelően ez az öblítési forma.

Automata öblítő szelepek esetén előre beállítható az öblítésre szánt víz mennyisége, sőt napjainkban megjelentek a kétfunkciós automata öblítő szelepek, melyen több öblítési mód (takarékos és normál üzem) is beállítható az igényekhez mérten.

A szelepek közvetlenül a falnál található kiállásra csatlakoztathatóak, így falon kívülre csak a nyomógomb és takarólemez kerül.

Az öblítő szelepek legújabb típusa már elektronikusan vezéreltek, ezekről az Intelligens öblítő berendezések cikkünkben olvashat bővebben!

Az alábbi öblítő szelep márkák közül érdemes szemezgetni:

  • MOFÉM
  • Grohe
  • Schell

Leave a reply

Kovács Tamás wc tartály szerelőKovács Dávid vízvezeték és vízkészülék szerelő vagyok.

Kifejezetten Wc tartályok szerelésére specializálódtam. Több mint 10 éves szakmai tapasztalat birtokában hoztam létre ezt a weboldalt, hogy segítséget nyújtsak a leggyakoribb wc tartályokkal kapcsolatos szakmai kérdésekben, illetve segítsem a megfelelő öblítőtartály kiválasztásában.
Tekintse meg oldalamat, amennyiben bármilyen a wc tartályokkal kapcsolatos kérdése van keressen bizalommal.

wc tartály csere, javítás és szerelő telefonszáma